Tannpleie

Søvnapné: Hvordan kan en tannlege hjelpe?

Hindrende sleep apnea er en tilstand som hindrer riktig luftstrømmen mens man sover. Vevet på baksiden av halsen vil kollapse under søvn, som forårsaker en delvis blokkering av luftrøret og dermed redusere mengden av oksygen tilgjengelig for distribusjon til vitale organer.

Pasienter presentere høyt snorking og kan slutte å puste i korte perioder - kroppen våkner seg opp når oksygennivået faller kritisk lavt. Dette kan skje mange ganger en natt uten pasientens full kunnskap, betyr at pasienten ikke nyte fredfylt søvn. Dette resulterer i dagtid tretthet og søvnighet.

Andre effekter inkluderer irritabilitet, hodepine om morgenen, hukommelsestap, redusert libido, svekket konsentrasjon og depresjon. I tillegg pasienter er på et høyere risiko for lider hjerteproblemer og slag og er mer utsatt for ulykker på arbeidsplassen eller på veien på grunn av nedsatt konsentrasjon.

Diagnostisere søvnapné

Når en pasient setter opp en avtale med søvnapné tannlege, være første skritt å holde en dagbok av en sover mønstre for to uker eller så. På dagen for konsultasjon, vil et første intervju bli gjennomført for å forstå hvilken type søvn uordnede puster du kan bli lider med. En polysomnogram test må utføres for å undersøke hjerteslag, brainwaves, lem bevegelser og puste mens pasienten sover.

Tannlege/sove-ekspert vil også være interessert i å vite noen underliggende forhold som kan påvirke en sover mønstre f.eks narkotika og medikamenter, søvnforstyrrelser, medisinske tilstander, etc.

Behandlingstilbud

Det er to hovedkategorier som søvnapné behandlinger faller inn under:

1. muntlig apparatet terapi

2. øvre luftveier kirurgi

Muntlig apparatet terapi (katt)

Tannlegen vil forskrive havre der pasienter bare presentere mild til moderat former for søvnapné. Den første linjen i behandling er kontinuerlig positive airway pressure (CPAP) eller montering en muntlig enhet for å hindre skjuling av tungen. Atferdsendringer foreslås også f.eks å miste litt vekt og endre sove holdning.

Det finnes ulike design for oral apparater, og tannlegen vil forskrive en passer best til dine behov. I mange tilfeller brukes tilpasset designet apparater som de er mer effektiv enn standard OTC apparater. Dette vil bare brukes etter sertifiserte søvn lege har gitt en diagnose. Montering av apparatet vil bli etterfulgt av uker av pågående evaluering å bestemme effekt.

Øvre luftveier kirurgi

Dette er det siste alternativet vurdert hvor andre mindre invasiv behandling har vært lite eller er uutholdelig for pasienter. Det er mange operasjoner som kan utføres, og de er spesifikke for webområdet for maksimal forstyrrelser. Tannlegen sammen med en ENT vil hjelpe deg å avgjøre operasjonen utføres avhengig av natur og plasseringen av hindringer.